Klantenservice uitbesteden: Wat zijn de voordelen en nadelen?

2024-04-27
Mijnsupportdesk

Klantenservice uitbesteden

In deze blog gaan we dieper in op het uitbesteden van klantenservice. We bekijken de voor- en nadelen van deze keuze, inclusief hoe het van invloed kan zijn op klanttevredenheid, kosten en efficiëntie. Ook bespreken we welke bedrijven mogelijk beter af zijn zonder het uitbesteden van hun klantenservice. Kortom, we helpen je te ontdekken of het uitbesteden van klantenservice een slimme zet is voor jouw bedrijf. Wil je meer weten over dit onderwerp? Blijf dan lezen!

De Voordelen van Klantenservice Uitbesteden

Bedrijven denken steeds vaker na over het uitbesteden van hun klantenservice als een slimme zet met veel voordelen. Dit bespaart kosten, geeft toegang tot specialistische kennis en zorgt voor efficiëntie en hogere klanttevredenheid dankzij schaalvoordelen. Bovendien kunnen bedrijven zich richten op hun belangrijkste taken terwijl ze kunnen vertrouwen op gespecialiseerde service. Het uitbesteden van klantenservice wordt gezien als een flexibele strategie die zich aanpast aan veranderingen in de markt. Hier zijn de belangrijkste voordelen op een rijtje:

 1. Bespaar op kosten: Door klantenservice uit te besteden, verminderen bedrijven de overheadkosten doordat ze geen salarissen en personeelsbeheer meer hoeven te regelen. Ze vermijden ook investeringen in interne infrastructuur en technologie. Bovendien besparen ze op doorlopende opleidingskosten voor interne teams, waardoor ze hun financiële middelen beter kunnen benutten en kunnen investeren in zakelijke groei.
 2. Minder Risico: Het uitbesteden van klantenservice vermindert risico's voor bedrijven, zoals ziekteverzuim en veranderingen in klantenvolumes. Externe serviceproviders kunnen snel reageren op deze veranderingen, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over financiële aspecten of het aanpassen van je interne team. Mijnsupportdesk biedt flexibele contracten die zich aanpassen aan jouw behoeften en op elk moment opzegbaar zijn.
 3. Het uitbreiden van openingstijden: Door klantenservice uit te besteden kunnen bedrijven hun beschikbaarheid aanzienlijk uitbreiden. Bij Mijnsupportdesk kunnen klanten profiteren van ruimere openingstijden, zelfs buiten de standaard kantooruren en zelfs 24 uur per dag. Dit geeft klanten een gevoel van betrouwbaarheid en zekerheid, omdat ze kunnen rekenen op consistente ondersteuning die altijd beschikbaar is wanneer ze die nodig hebben.
 4. Snellere Responstijden: Door klantenservice uit te besteden kunnen bedrijven sneller reageren. Bij Mijnsupportdeskgebruiken ze slimme processen en moderne technologieën om vragen snel te beantwoorden, of het nu via telefoon, livechat of e-mail is. Je krijgt binnen 2 uur een reactie op je e-mail. Dit zorgt ervoor dat klanten tevreden zijn en een goed beeld hebben van het bedrijf.
 5. Schaalbaarheid: Het vermogen om snel op- of af te schalen is een van de beste voordelen van het uitbesteden van jouw klantenservice. Tijdens drukke tijden of wanneer de markt verandert, kunnen bedrijven snel reageren zonder extra personeel, training of infrastructuur te hoeven regelen. Hierdoor kunnen ze klanten snel blijven helpen zonder zich zorgen te maken over wat er buiten hun bedrijf gebeurt.
 6. Ondersteuning op meerdere kanalen: Externe klantenserviceproviders kunnen helpen via verschillende manieren, zoals telefoon, e-mail, chat, sociale media en online winkels. Hierdoor krijgen klanten een soepele en consistente ervaring op alle manieren waarop ze contact opnemen en winkelen. Dit is belangrijk omdat klanten steeds meer verwachten van bedrijven.
 7. Meertalige Ondersteuning: Voor bedrijven met klanten over de hele wereld kan het uitbesteden van klantenservice helpen om ondersteuning in meerdere talen te bieden. Bij Mijnsupportdesk maken ze gebruik van slimme AI-tools, zodat bedrijven kunnen communiceren met klanten wereldwijd zonder dat ze zich druk hoeven te maken over taalproblemen. Leer meer over het uitbesteden van jouw klantenservice.
 8. Expertise en Specialisatie: Als bedrijven hun klantenservice uitbesteden, kunnen ze profiteren van de ervaring en expertise van gespecialiseerde klantcontactbedrijven. Deze bedrijven hebben al veel klantenserviceproblemen opgelost en kennen de beste aanpak. Hierdoor kunnen bedrijven problemen sneller oplossen, snel reageren op uitdagingen en een betere service bieden aan hun klanten. Dit alles zorgt ervoor dat klanten tevredener zijn en het bedrijf een betere reputatie krijgt.
 9. Focus op Kernactiviteiten: Een ander belangrijk voordeel van het uitbesteden van klantenservice is dat ondernemers zich kunnen richten op hun belangrijkste werkzaamheden en volledig kunnen focussen op het laten groeien van hun bedrijf. Ze kunnen strategisch en proactief werken aan de ontwikkeling van hun bedrijf, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de dagelijkse klantenservice taken.
 10. Snel starten bij Mijnsupportdesk: Bij Mijnsupportdesk kunnen bedrijven snel beginnen zonder te worden overweldigd door hoge opstartkosten of ingewikkelde procedures. Mijnsupportdesk is dé partner voor het uitbesteden van klantenservice, en zorgen ervoor dat jouw bedrijf zonder moeite kan profiteren van uitstekende klantenondersteuning. Bekijk de diensten van Mijnsupportdesk voor meer informatie.

 

woman with headset holding a clipboard and taking notes

 

De Nadelen van Klantenservice Uitbesteden

Het is belangrijk om goed na te denken voordat je besluit om je klantenservice uit te besteden. Niet elk bedrijf is er namelijk helemaal klaar voor. Hoewel er veel voordelen zijn, zijn er ook een paar nadelen en moeilijkheden waar je mee te maken kunt krijgen. In deze analyse gaan we kritisch kijken naar de problemen die bedrijven kunnen tegenkomen als ze hun klantenservice uitbesteden. We bespreken ook op welke gebieden bedrijven die misschien niet helemaal geschikt zijn voor het uitbesteden van hun klantenservice problemen kunnen ondervinden.

Wanneer is klantenservice uitbesteden geen goed idee?

 1. Noodzaak van diepgaande industrie-kennis: In sectoren zoals de medische of technische industrie, waar specifieke kennis erg belangrijk is, kan het uitbesteden van klantenservice problemen veroorzaken. Externe serviceproviders hebben misschien niet genoeg diepgaande kennis over complexe medische of technologische onderwerpen. Het kost veel tijd en geld om deze kennis aan te leren, en externe teams hebben die kennis misschien niet meteen paraat..In dergelijke gevallen kan het implementeren van een antwoordservice, waarbij specifieke vragen worden beantwoord zonder de noodzaak van diepgaande industrie-expertise, haalbaarder zijn dan het volledig uitbesteden van de klantenservice.  Hierdoor kunnen bedrijven ervoor zorgen dat klantenvragen goed en snel worden beantwoord, zelfs als externe teams niet alle details van de sector kennen.
 2. Regelgeving en compliance:
  Bedrijven in streng gereguleerde sectoren zoals gezondheidszorg of financiën kunnen problemen hebben met het laten voldoen van externe serviceproviders aan strenge regels en voorschriften. Het is moeilijk voor hen om te begrijpen wat er precies moet gebeuren volgens de wetten en regels in die sector. Hierdoor kunnen ze moeite hebben om de juiste normen te handhaven en aan alle eisen te voldoen. Om ervoor te zorgen dat externe teams op de hoogte blijven van de laatste regelgeving, is goede communicatie en voortdurende training belangrijk. Zo kunnen bedrijven in deze sectoren ervoor zorgen dat ze aan alle regels voldoen en tegelijkertijd goede klantenservice bieden. In dergelijke gevallen kan het implementeren van een antwoordservice, waarbij specifieke vragen worden beantwoord zonder de noodzaak van diepgaande industrie-expertise, haalbaarder zijn dan het volledig uitbesteden van de klantenservice.

Wat zijn de uitdagingen bij het uitbesteden van klantenservice ?

Het uitbesteden van jouw klantenservice brengt uitdagingen met zich mee, net als elke andere zakelijke beslissing. Een belangrijk punt is ervoor te zorgen dat de externe partij alle benodigde kennis heeft. Als alle informatie niet online beschikbaar is, kan dit leiden tot problemen waarbij de externe partij constant jouw hulp nodig heeft, wat niet efficiënt is. Het is ook belangrijk om interne processen te optimaliseren, zodat de externe klantenserviceprovider effectief met problemen en vragen kan omgaan. Bij Mijnsupportdesk zorgen we voor een soepele kennisoverdracht, zodat ons team zelfstandig kan reageren op klantvragen.

Een andere uitdaging is het behouden van de merkidentiteit en klantbeleving. Het is cruciaal dat de externe klantenserviceprovider de waarden en normen van jouw bedrijf begrijpt en weerspiegelt in alle klantinteracties. Ook is het belangrijk om regelmatig de prestaties van de externe klantenserviceprovider te monitoren en evalueren, inclusief het vaststellen van KPI's en het organiseren van feedbacksessies.

Het uitbesteden van jouw klantenservice vereist aandacht en zorgvuldigheid, maar met de juiste partner zoals Mijnsupportdesk kunnen deze uitdagingen succesvol worden aangepakt, zodat jouw bedrijf hoogwaardige klantenservice blijft bieden.

De conclusie:

Het is belangrijk om goed na te denken over het uitbesteden van klantenservice, omdat het uitdagingen met zich meebrengt. Hoewel het kosten kan besparen en toegang kan bieden tot gespecialiseerde hulp, moeten zaken als kennisoverdracht en behoud van je merkidentiteit goed worden aangepakt. Mijnsupportdesk helpt je bij een soepele overgang naar een externe klantenservice en zorgen ervoor dat jouw bedrijfswaarden altijd gerespecteerd blijven. Neem vandaag nog contact op om jouw klantenservice naar een hoger niveau te tillen!